Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt piaskowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest wiele przepisów na biszkopty. To jeden z nich na biszkopt piaskowy

Biszkopt piaskowy

Składniki:

Biszkopt piaskowy

 

  • 6 szt jajka,
  • 2/3 szkl mąka tortowa,
  • 2/3 szkl mąka ziemniaczana,
  • 25 dag cukier puder,
  • 1/2 łyżeczki aromat waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt piaskowy
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wsypać cukier puder, dodać żółtka i ucierać do białości. Następnie stopniowo dodawać mąki. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temp 180 stopni.