forgielka

forgielka

Kucharz
[Przepisów: 3]

Biszkopt podstawowy wg forgielka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna podstawa do ciast z masą i tortów

Biszkopt podstawowy wg forgielka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt podstawowy wg forgielka

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt podstawowy wg forgielka
Z białek ubijamy pianę. Dodajemy następnie cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąki i miksujemy na najniższych obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Pieczemy w piekarniku ok 30 minut na złoty kolor. Wyjmujemy kiedy boki biszkopta będą odstawać od blaszki.
Biszkopt podstawowy wg forgielka
Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier.
Biszkopt podstawowy wg forgielka
Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito - biszkopt będzie wtedy pulchniejszy.
Biszkopt podstawowy wg forgielka
Żółtka i mąki wsypujemy do białek. Miksujemy na gładką masę.
Biszkopt podstawowy wg forgielka
Biszkopt do przełożenia kremem najlepiej zrobić dzień wcześniej.