Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Biszkopt-przepis podstawowy, niezawodny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

ten przepis wykorzystuję od lat - biszkopt zawsze się udaje i pięknie wyrasta!

Biszkopt-przepis podstawowy, niezawodny

Składniki:

Biszkopt-przepis podstawowy, niezawodny

 

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru (szkl. poj. 200ml)
  • 2 szczypty soli
  • 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 1 op. 16g cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. skórka otarta z jednej cytryny
  • do formy:
  • 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt-przepis podstawowy, niezawodny
Dno formy (np. tortownicy o śr.28 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć, rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek dodajemy 2 szczypty soli i naczynie wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z 3/4 szkl. cukru zw. i cukrem waniliowym na puszystą masę. Robimy to bardzo dokładnie dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody. Masa powinna być bardzo gęsta i prawie biała. Myjemy dokładnie mieszadła miksera (żeby pozbyć się tłuszczu z żółtek - inaczej białka się nie ubiją) i ubijamy zimne białka. Gdy piana jest dość gęsta dosypujemy 1/4 szkl. cukru i ubijamy dalej na sztywno. Ubitą pianę z białek przekładamy do żółtek, jednym ruchem wsypujemy na to przesiane mąki i dokładnie mieszamy łyżką zaganiając ciasto od dołu i przekręcając miskę do okoła. Trzeba to zrobić dokładnie żeby nie było grudek - jeśli obie piany są dobrze ubite to nie opadną :-) Masa powinna być lekko lejąca i jakby kleista. Można na koniec dodać skórkę cytrynową. Masę wylewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić czy ciasto jest upieczone nakłuwając je drewnianą szpadką i sprawdzając czy po wyjęciu jest sucha. Po upieczeniu odstawić biszkopt do całkowitego wystudzenia. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, będzie łatwiej go przekroić. W tortownicy śr.28 cm rośnie mi wysoki nad krawędź i przekrawam go na 3 blaty. Piekąc w formie 25x35 cm. przekrawałam na 2 części. Przepis pochodzi z wydawnictwa "Kolekcja Dobrej Kuchni"