Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubię truskawki, można do nich dodać niewiele i uzyskać efektowne ciasto. Doskonale komponuje się z bitą śmietaną.

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Żółtka z połową cukru i wodą ucieramy do białości. Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę którą następnie utrwalamy resztą cukru. Delikatnie mieszamy masy jajeczne, a następnie dosypujemy partiami mąki. Mieszamy, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach około 10 min. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Zimny biszkopt tniemy na cztery paski odpowiadające wymiarom wąskiej foremki. Blaszkę wykładamy papierem, wkładamy spód i boki formy ciastem. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukry oraz mleko w proszku. Które spowoduje że śmietana nie podejdzie nam wodą. Wykładamy 3/4 śmietany wciskamy truskawki. Na wierzch dajemy ostatni pasek biszkoptu, lekko dociskamy smarujemy resztą śmietany i schładzamy. Roztapiamy masło i podgrzewamy z mlekiem. Czekoladę drobno łamiemy i łączymy z ciepłym płynem. Taką polewą i truskawkami dekorujemy ciasto.
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Truskawki dokładnie płuczemy a następnie osuszamy.
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Biszkoptem wykładamy spód i boki foremki.
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
W śmietanie układamy rząd owoców a następnie je lekko wciskamy.