Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Żółtka z połową cukru i wodą ucieramy do białości. Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę którą następnie utrwalamy resztą cukru. Delikatnie mieszamy masy jajeczne, a następnie dosypujemy partiami mąki. Mieszamy, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach około 10 min. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Zimny biszkopt tniemy na cztery paski odpowiadające wymiarom wąskiej foremki. Blaszkę wykładamy papierem, wkładamy spód i boki formy ciastem. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukry oraz mleko w proszku. Które spowoduje że śmietana nie podejdzie nam wodą. Wykładamy 3/4 śmietany wciskamy truskawki. Na wierzch dajemy ostatni pasek biszkoptu, lekko dociskamy smarujemy resztą śmietany i schładzamy. Roztapiamy masło i podgrzewamy z mlekiem. Czekoladę drobno łamiemy i łączymy z ciepłym płynem. Taką polewą i truskawkami dekorujemy ciasto.
marietta