PATI197799

PATI197799

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Biszkopt z galaretkami i bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo miękkie mało słodkie ciasto

Biszkopt z galaretkami i bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt z galaretkami i bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z galaretkami i bitą śmietaną
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 do 30 minut. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Pozostawić do stężenia, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zimną żelatynę. Na koniec wymieszać z galaretkami. Zimny biszkopt przekroić na pół, wyłożyć masę z galaretek i bitej śmietany, wyrównać , przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.