Sposób przygotowania:
Biszkopt z galaretrką na Euro 2012
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. Następnie jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na drobnym sicie. Należy białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W dalszej kolejności dodać cukier- 3/4 szklanki i żółtka, w dalszym ciągu należy ubijać, nie przerywając czynności. Dodać mąkę, kakao- 3 łyżki oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Wylać na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i piec w temperaturze około 200-220 stopni C przez około 40 - 50 minut. Uchylić piekarnik i ostudzić ciasto. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części. Następnie należy przygotować masę ze śmietan, w tym celu schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietanfixem, jeśli będzie taka potrzeba , wówczas można dodać cukier puder, gotową masę wyłożyć na jeden z biszkoptów, na to wyłożyć opłukane i pokrojone na połówki truskawki, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć truskawki pokrojone na połówki, według przepisu podanego na opakowaniu przygotować galaretkę, ostudzić ją wylać na wierzch ciast. Włożyć ciasto do lodówki w celu schłodzenia.