kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 583]

Biszkopt z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto przypomina mi dom rodzinny.Zawsze było pieczone gdy pojawiały się pierwsze jabłka aż do późnej jesieni.

Biszkopt z jabłkami

Składniki:

Biszkopt z jabłkami

 

  • Na biszkopt potrzebujemy:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki przegotowanej chłodnej wody,
  • szklanka cukru,
  • dwie szklanki mąki,
  • 1 mały cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg.jabłek

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami
Jajka wybić do miski dodać do nich 4 łyżki przegotowanej wody,cukier, cukier waniliowy i ubijać trzepaczką lub mikserem do czasu aż masa wyraźnie zbieleje a na wierzchu pojawią się bąbelki.

Do masy dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać mąkę, najlepiej zrobić to drewnianą łyżką.

Dodać obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki jabłka, wymieszać. Masę wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy w temp.180 stopni przez około godzinę ( do suchego patyczka)