Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkamiETAP 1:
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką – ja dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ósemki i usunąć gniazda nasienne.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Żółtka utrzeć na gładką jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Pod koniec ucierania dodać gorącą wodę.
ETAP 2:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (końcówki robota muszą być czyste i suche).
ETAP 3:
Pianę przełożyć do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
ETAP 4:
Dodać przesianą z proszkiem mąkę i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką, zagarniając ciasto od spodu.
ETAP 5:
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć cząstki jabłek i od razu wstawić formę do nagrzanego piekarnika.
ETAP 6:
Piec 35-40 minut, do „suchego patyczka”. Wystudzić w foremce, po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.