Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Następnie powoli dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku. W temp. 180 stopni ok. 25 minut. Wyciągamy i chłodzimy.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Do rondelka dajemy masło i topimy. Następnie dodajemy przygotowane jabłka i smażymy ok. 10 minut. Wsypujemy galaretki i jeszcze przez 3 minuty smażymy. Gorącą masę jabłkową rozkładamy na biszkopcie i czekamy aż ostygnie.
W tym czasie do garnka wlewamy zimne mleko, dodajemy śnieżkę i miksujemy. Na zimną masę jabłkową dajemy ubitą śmietanę. Posypujemy posypką i wstawiamy do lodówki.
Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Następnie powoli dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku. W temp. 180 stopni ok. 25 minut. Wyciągamy i chłodzimy.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Do rondelka dajemy masło i topimy. Następnie dodajemy przygotowane jabłka i smażymy ok. 10 minut. Wsypujemy galaretki i jeszcze przez 3 minuty smażymy. Gorącą masę jabłkową rozkładamy na biszkopcie i czekamy aż ostygnie.
W tym czasie do garnka wlewamy zimne mleko, dodajemy śnieżkę i miksujemy. Na zimną masę jabłkową dajemy ubitą śmietanę. Posypujemy posypką i wstawiamy do lodówki.