katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Biszkopt z jabłkami. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do herbatki, kawki i na spotkania rodzinne.

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Jajka wybijamy oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier i żółtka a następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy ciasto do przygotowanej dużej blaszki. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki i wykładamy na ciasto. Pieczemy ok 35 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Wystudzone ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i przestudzamy. Śmietanę śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na op i pod koniec ubijania dodajemy żelatynę.

Na zastygniętą galaretkę wykładamy ubitą śmietanę i zasypujemy wiórkami kokosowymi. Śnieżkę można zastąpić śmietaną kremówką.

Tagi:

biszkopt