slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Kruchy makowiec z białym makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny kruchy makowiec z masą z białego maku, bakalii i miodu. Makowiec z białym makiem jest delikatniejszy w smaku od takiego z makiem niebieskim oraz dużo smaczniejszy niż podobny kupny. Polecam.

Kruchy makowiec z białym makiem

Składniki:

Kruchy makowiec z białym makiem

 

  • ciasto kruche: 2 szkl mąki orkiszowej białej (może być pszenna)
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa makowa: 250 g białego maku
  • 2,5 szkl wody
  • łyżka suszonej skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • garść suszonych moreli
  • 5 łyżek mielonych orzechów
  • 50 g stopionego masła
  • 3/4 szkl miodu
  • 4 białka jaj
  • oraz: czekolada mleczna, posypka
  • blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Kruchy makowiec z białym makiem
Masa makowa: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Ugotowany mak zostawiamy w wodzie, aż ostygnie. Następnie mak odcedzamy i mielimy dwa razy maszynką do mięsa. Suszone morele kroimy w kosteczkę i dodajemy do maku, mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, mielone orzechy, masło i miód, mieszamy. 

Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta kruchego, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki (na 1 godzinę). Pozostałe ciasto kruche zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik (180 stopni) i wstawiamy do niego blaszkę z kruchym ciastem. W tym czasie ubijamy 4 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Wyjmujemy ciasto z pieca i na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy. Na mak ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy posypką.