BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Babka piernikowo - cynamonowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj dzielę się z Wami babką czekoladową o smaku piernika z cynamonem i orzechami. Babka miękka, wilgotna rozpływa się w ustach, a podczas pieczenia unosi się piękny zapach po całym mieszkaniu.

Babka piernikowo - cynamonowa Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Babka piernikowo - cynamonowa

 

 

  • Polewa:
  • masło 82% 100 g,
  • cukier 100 g,
  • mleko 3 duże łyż,
  • kakao 4 duże łyż,

 

Sposób przygotowania:

Babka piernikowo - cynamonowa
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao oraz powidła śliwkowe. 

Mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru (kilka minut).

Zdjąć z ognia i wystudzić, dodać posiekane orzechy. 

Do przestudzonej masy dodać mleko oraz jajka i miksować na średnich obrotach miksera. 
Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz z mielonymi orzechami laskowymi, dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do kek sówki, czyli podłużnej foremki na babkę, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wielkość mojej kek sówki to 30 /11 cm. 

Cisto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto(babkę) polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.

Polewa:

Masło rozpuścić z cukrem , dodać mleko. 

Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia dodać kakao i dokładnie wymieszać.  
Babka piernikowo - cynamonowa
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem cały czas mieszając
Babka piernikowo - cynamonowa
Dodać miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao oraz powidła śliwkowe
Babka piernikowo - cynamonowa
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru, zdjąć z ognia przestudzić dodać posiekane orzechy
Babka piernikowo - cynamonowa
Do masy dodać mleko, jajka miksować na średnich obrotach miksera
Babka piernikowo - cynamonowa
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem ,sodą oraz mielonymi orzechami laskowymi,dokładnie wymieszać
Babka piernikowo - cynamonowa
Ciasto przełożyć do kek sówki wyłożonej papierem do pieczenia
Babka piernikowo - cynamonowa
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 40 - 50 minut,po upieczeniu wystudzić
Babka piernikowo - cynamonowa
Przygotować polewę
Babka piernikowo - cynamonowa
Ciasto po wystudzeniu polac polewą udekorować wiórkami kokosowymi i orzechami