Sposób przygotowania:
Babka piernikowo - cynamonowa
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao oraz powidła śliwkowe.
Mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru (kilka minut).
Zdjąć z ognia i wystudzić, dodać posiekane orzechy.
Do przestudzonej masy dodać mleko oraz jajka i miksować na średnich obrotach miksera.
Mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru (kilka minut).
Zdjąć z ognia i wystudzić, dodać posiekane orzechy.
Do przestudzonej masy dodać mleko oraz jajka i miksować na średnich obrotach miksera.
Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz z mielonymi orzechami laskowymi, dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do kek sówki, czyli podłużnej foremki na babkę, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wielkość mojej kek sówki to 30 /11 cm.
Cisto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto(babkę) polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.
Polewa:
Masło rozpuścić z cukrem , dodać mleko.
Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do kek sówki, czyli podłużnej foremki na babkę, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wielkość mojej kek sówki to 30 /11 cm.
Cisto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto(babkę) polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.
Polewa:
Masło rozpuścić z cukrem , dodać mleko.
Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia dodać kakao i dokładnie wymieszać.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Tak Magda to prawda pachniało na całym mieszkaniu.;)
biedroneczki
BozenaMatuszczyk
To prawda ,ale za to jak smakują ;)