Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Robimy biszkopt.
Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy, porcjami dodajemy po ciasta, mieszając łyżką. Biszkopt przekładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka - ok.35 minut. Studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem. Dusimy, aż jabłka się rozpadną, a następnie dodajemy galaretkę (proszek) i dokładnie mieszamy. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopt.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i śmietan-fix, wykładamy na ostudzoną masę jabłkową.
Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy nią ciasto.
Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy, porcjami dodajemy po ciasta, mieszając łyżką. Biszkopt przekładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka - ok.35 minut. Studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem. Dusimy, aż jabłka się rozpadną, a następnie dodajemy galaretkę (proszek) i dokładnie mieszamy. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopt.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i śmietan-fix, wykładamy na ostudzoną masę jabłkową.
Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy nią ciasto.