Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nadchodzi jesień, a wraz z nią sezon na najlepsze jabłka. Można je wykorzystać chociażby do ciasta, np. do biszkoptu z dodatkiem bitej śmietany.

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

 

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

 

 

  • Dodatkowo: pół tabliczki czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Robimy biszkopt.

Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy, porcjami dodajemy po ciasta, mieszając łyżką. Biszkopt przekładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka - ok.35 minut. Studzimy.

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem. Dusimy, aż jabłka się rozpadną, a następnie dodajemy galaretkę (proszek) i dokładnie mieszamy. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopt.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i śmietan-fix, wykładamy na ostudzoną masę jabłkową.

Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy nią ciasto.