pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Biszkopt z jabłkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne proste ciasto z jabłkami i dużą ilością truskawkowej galaretki.

Biszkopt z jabłkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i galaretką

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 olejek migdałowy
  • 4 średnie jabłka
  • 5 galaretek truskawkowych

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i galaretką
Margarynę, cukier i jajka ucieramy mikserem na jednolitą masę. Wsypujemy po trochu mąkę nadal miksując, następnie proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Ciasto wlewamy do dużej blachy o wymiarach 28x40 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Jabłka obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w ósemki i układamy na cieście. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 - 200 C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Galaretki rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i wylewamy je na ciasto. Ja użyłam 5 galaretek, ponieważ lubię dużo galaretki na cieście, ale jak ktoś woli może użyć mniejszą ilość. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretki dobrze stężały.
Biszkopt z jabłkami i galaretką
Wszystkie skladniki miksujemy na jednolitą masę i wylewamy na blachę
Biszkopt z jabłkami i galaretką
Na cieście układamy pokrojone w ósemki jabłka i wstawiamy do piekarnika
Biszkopt z jabłkami i galaretką
Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia
Biszkopt z jabłkami i galaretką
Na przestudzone ciasto wylewamy galaretki i wstawiamy do lodówki