MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Biszkopt z jabłkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sezon na jabłka rozpoczęty! połączenie mięciutkiego biszkoptu, pysznych cynamonowych jabłek i galaretki - polecam!

Biszkopt z jabłkami i galaretką

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i galaretką

 

 

  • 5 średnich jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500ml wody

 

  • dodatkowo:
  • galaretka biała - "pastelowa o smaku pinacolada z Wodzisławia"
  • lub polewa z lukru :)

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i galaretką
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i cukier, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli do piany z białek, miksując na delikatnych obrotach. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i pieczemy ok 45 minut w temp.180 stopni.

Jabłka obieramy i trzema na tarce o grubych okach. Do rondla wrzucamy jabłka, cynamon, cukier i zalewamy wodą. Gdy jabłka zmiękną i cukier się rozpuści, dodajemy galaretki i mieszamy - chwilę podgrzewając. Odstawiamy do wystygnięcia.

Galaretkę rozpuszczamy w 375ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt dzielimy na dwie równe części, i przekładamy tężejąca galaretką jabłkami. Na całość wylewamy białą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki.

Tagi:

biszkopt