Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami i galaretką
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i cukier, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli do piany z białek, miksując na delikatnych obrotach. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i pieczemy ok 45 minut w temp.180 stopni.
Jabłka obieramy i trzema na tarce o grubych okach. Do rondla wrzucamy jabłka, cynamon, cukier i zalewamy wodą. Gdy jabłka zmiękną i cukier się rozpuści, dodajemy galaretki i mieszamy - chwilę podgrzewając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 375ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt dzielimy na dwie równe części, i przekładamy tężejąca galaretką jabłkami. Na całość wylewamy białą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i trzema na tarce o grubych okach. Do rondla wrzucamy jabłka, cynamon, cukier i zalewamy wodą. Gdy jabłka zmiękną i cukier się rozpuści, dodajemy galaretki i mieszamy - chwilę podgrzewając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 375ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt dzielimy na dwie równe części, i przekładamy tężejąca galaretką jabłkami. Na całość wylewamy białą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki.