iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Biszkopt z kawową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niby zwykłe ciasto, ale wyszło bardzo smacznie.

Biszkopt z kawową pianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt z kawową pianką

 

  • Ciasto:
  • 7 jajek
  • 1.5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • Kawowa pianka:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag kawy cappuccino o smaku orzechowym
  • cukier puder
  • Dodatkowo:
  • ananas w syropie

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kawową pianką
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić z 7 łyżkami zimnej wody oraz 1 szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i jeszcze raz ubić na sztywną bezę. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wszystko wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec olej. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. Kawowa pianka: Śmietanę ubić z rozpuszczoną w małej ilości wody żelatyną pod koniec ubijania dodać sypką kawę i dosłodzić cukrem do swojego smaku. Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, przeciąć na dwa placki, dół ponownie umieścić w formie, skropić syropem z ananasów i wyłożyć na nim 3/4 całej śmietany, posypać pokrojonymi ananasami i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą śmietany, schłodzić. Przed podaniem można posypać kawą lub czekoladą.
Biszkopt z kawową pianką
Na ciasto wyłożyć kawową piankę i posypać ananasem