Biszkopt z kremem i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis wygrzebałam z mojego starego zeszytu.Warto sobie przypomnieć dawno nie używane przepisy.

Biszkopt z kremem i jabłkami

Składniki:

Biszkopt z kremem i jabłkami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1cukier waniliowy
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1,5kg jabłek
  • 4 łyżek cukru
  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe.

 

 

  • Gotowa polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem i jabłkami
Biszkopt: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do białości.Mąki i proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do masy jajowej.Mieszamy,ale bardzo delikatnie.Jak składniki się połączą wylewamy ciasto do dużej tortownicy lub na blachę.Jak kto woli. pieczemy 40 min.w tem.170-180stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić,udusić z cukrem.Połączyć z galaretką.Ostudzić. Krem: Budyń rozmieszać z mlekiem i mąkami.Zagotować.Ostudzić.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem,dodać masło.Na koniec dodać budyń i zmiksować mikserem. Na biszkopt nałożyć zimne jabłka, następnie krem.Polać polewą czekoladową.