Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Biszkopt z kremem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto, niby zwykłe, a jednak jego smak jest niezwykły.

Biszkopt z kremem kawowym

Składniki:

Biszkopt z kremem kawowym

 

  • jasny biszkopt upieczony wg swojego przepisu,
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • filiżanka mocnej kawy
  • mały kieliszek koniaku
  • 400 g bitej śmietany

 

  • Polewa:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • filiżanka mocnej słodkiej gorącej kawy
  • 1/2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem kawowym
Obie porcje żelatyny namoczyć (osobno w zimnej wodzie). Mleko zagotować. Do żółtek wsypać cukier, utrzeć, wlać gorące mleko i kawę, wymieszać, przelać do rondla. Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania. Rondel zestawić z ognia, dodać większą porcję żelatyny, dobrze wymieszać, wlać koniak. Krem wystudzić, dodać bitą śmietanę, wymieszać, wstawić do lodówki. Gdy zacznie zastygać, wyłożyć go na biszkopt i ponownie razem z biszkoptem wstawić do lodówki na 5 godzin. Do gorącej kawy dodać drugą porcje żelatyny. Gdy się całkiem rozpuści, polać biszkopt z kremem, wstawić do lodówki. Ozdobić wiórkami czekolady.