małgosia7902

małgosia7902

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

biszkopt z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

swietny makowiec mojej mamy zawsze mi wychodzi:)

biszkopt z makiem

Składniki:

biszkopt z makiem

 

  • CIASTO:4 jajka,szklanka cukru,4 łyżki oliwy,szklanka mąki,łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajka,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,25 dag margaryny, kilka kropel olejku migdałowego.

Sposób przygotowania:

biszkopt z makiem
CIASTO:białka ubić z cukrem na sztywna piane,dodac żółtka,make,oliwe i proszek do pieczenia, dokladnie wymieszac, wlac do tortownicy i piec okolo 30 min.
MASA:mak zalac wrzaca woda, po 20 min. zagotowac i odstawic do wystygniecia, nastepnie odlac wode,dwa razy zemlec, polaczyc z jajkami, maka i zapachem, rozpuscic margaryne i nie zdejmujac z ognia dodawac stopniowo mak, gestniejaca,goraca mase przełożyć przekrojone ciasto, gotowe ciasto polac polewa czkoladowa.