MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Biszkopt z makiem i cytrynowym budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dietetyczny biszkopt przekładany cytrynowym budyniem

Biszkopt z makiem i cytrynowym budyniem

Składniki:

Biszkopt z makiem i cytrynowym budyniem

 

  • 4 łyżki otrębów
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik/cukier brązowy lub inne słodzidło
  • 3 łyżki maku
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 800 ml mleka
  • sok z 2 cytryn (lub 150ml zaprawy cytrynowej)
  • skórka z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

Biszkopt z makiem i cytrynowym budyniem
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Otręby mielimy, ale nie jest to konieczne. Otręby, żółtka, proszek, mak i słodzik miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Masę wylewamy do formy, i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z cytryn ścieramy skórkę, i wyciskamy sok. Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem mniejszej ilości mleka - 800ml zamiast litra! Do wystudzonego budyniu dodajemy skórkę, sok, słodzik/cukier i miksujemy. Biszkopt dzielimy na dwie równe części, i przekładamy masą budyniową.