Z arbuza można robić orzeźwiające soki, drinki oraz bezalkoholowe koktajle. Niezależnie, jaką formę napoju się wybierze, na początku miąższ owocu (bez pestek) miksuje się, np. blenderem, na rzadki płyn. Drink z arbuzem można zrobić z wódki, rumu, martini lub owocowego likieru. Smak podkreśli sok z cytryny, limonki lub pomarańczy. Sok z arbuza doskonale gasi pragnienie. Owoc sam w sobie jest już dość słodki, więc nie ma potrzeby dodatkowo go dosładzać cukrem. Jeśli jednak lubi się bardzo słodkie napoje, można dodać do soku jabłko albo miód. Orzeźwiające koktajle z arbuzem robi się na wiele sposobów. Wystarczy ulubione owoce, np. truskawki, maliny, banany czy brzoskwinie zmiksować z arbuzowym miąższem. Słodkie szejki najlepiej smakują podane na kruszonym lodzie lub schłodzone wcześniej w lodówce.