suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Biszkopt z masą karpatkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto biszkoptowe

Biszkopt z masą karpatkową

Składniki:

Biszkopt z masą karpatkową

 

  • Ciasto
  • 8 jaj;
  • 8 łyżek cukru;
  • 8 łyżek mąki;
  • 2 łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia
  • Masa
  • 6 dag mąki ziemniaczanej;
  • 6 dag mąki pszennej;
  • 0,5 litra mleka;
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • 2 opakowania różnokolorowych galaretek

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą karpatkową
Ciasto:
Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy cukier i żółtka, delikatnie łączymy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Pieczemy dwa biszkopty
Masa:
Każdą galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu, wylać do płaskich naczyń i odstawić do stężenia. Gdy galaretki już stężeją pokroić w kostkę. Odlać pół szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować, wymieszać z żelatyną i odstawić do przestygnięcia. W zimnym mleku rozpuścić obie mąki i wlać do pozostałego wrzącego mleka, dodać oba cukry i mieszać do zgęstnienia. Gdy masa będzie jednolita wlać przestudzone mleko z żelatyną, ostudzić, włożyć kostki galaretki, a następnie masę tą przełożyć oba biszkopty. Wierzch ciasta udekorować kostkami galaretki.