jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Biszkopt z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

biszkopt z orzechami doskonałe ciasto na jesienne i zimowe dni

Biszkopt z orzechami

Składniki:

Biszkopt z orzechami

 

  • 8 jajek
  • 25 dag cukru
  • 20 dag orzechów łuskanych
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • tłuszcz - do wysmarowania blachy
  • 2 łyżki tartej bułki - do wysypania blachy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Biszkopt z orzechami
Wysmarować blachę masłem, wysypać tartą bułką.

Oddzielić żółtka od białek.

Żółtka utrzeć z dodatkiem 3/4 ilości cukru.

Ubić pianę z białek i wsypać do niej pozostały cukier, jeszcze troche ubijając. Na masę żółtek wykładać po trochu piany, przesypywać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i tartymi orzechami, kawą, wymieszać.

Wyłożyć do przygotowanej blachy.

Piec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku.

Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem cytrynowym.

Lukrem polać gorące, wyjęte z piekarnika ciasto, wystudzić w blasze.