madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Biszkopt z pianką i kosteczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekki biszkopt przełożony masą śmietanową i zanurzonymi w niej kawałkami galaretek. Kolorowe ciasto przyciąga uwagę zwłaszcza dzieci.

Biszkopt z pianką i kosteczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z pianką i kosteczkami

 

 

  • Masa
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 3 różne galaretki

Sposób przygotowania:

Biszkopt z pianką i kosteczkami
Biszkopt Oddzielone białka od żółtek ubijamy na sztywną pianę razem z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.Dodajemy żółtka, a następnie przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Ciasto wlewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy wzdłuż. Masa Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance gorącej wody. Dwie wlewamy na talerze. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywna pianę razem z cukrem pudrem. Do powstałej masy wlewamy trzecią przestudzoną galaretkę najlepiej w jasnym kolorze oraz żelatynę rozpuszczoną w trochę gorącej wody. Całość mieszamy. Galaretki które wlewaliśmy na talerze kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy. Masę układamy na jednej połowie biszkopta i przykrywamy drugim. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem. 
Biszkopt z pianką i kosteczkami
Ubijamy białka i dodajemy powoli resztę składników
Biszkopt z pianką i kosteczkami
Upieczony biszkopt przekrawamy wzdłuż kiedy wystygnie
Biszkopt z pianką i kosteczkami
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem
Biszkopt z pianką i kosteczkami
Śmietanę z galaretkami układamy na jednej części biszkopta