kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Biszkopt z truskawkami, kremem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto jest pyszne, lekkie, a dzięki galaretce orzeźwiające. W moim domu to numer jeden wśród letnich ciast i deserów.

Biszkopt z truskawkami, kremem i galaretką

Składniki:

Biszkopt z truskawkami, kremem i galaretką

Biszkopt

  • 5 jajek
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • budyń waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami, kremem i galaretką
1. Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę, wsypując co jakiś czas po łyżce cukru. Po pewnym czasie dodać żółtka i nadal ubijać mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować ciasto na małych obrotach. Gdy będzie gotowe przelać do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

2. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki.

3. Budyń ugotować i przestudzić. Następnie zrobić galaretkę i także ją przestudzić.

4. Wykonać masę: margarynę utrzeć bardzo dokładnie z przestudzonym budyniem i cukrem.

5. Gdy biszkopt ostygnie przekroić go na dwie części (najlepiej za pomocą nitki). Na dolną częśc biszkopta wyłożyć masę, przykryć drugą częścią biszkopta. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone truskawki i wyłożyć galaretkę. Schłodzić przed podaniem.

Tagi:

biszkopt