Sposób przygotowania:
Biszkopt zaparzany
Przygotowanie:
W płaskim naczyniu o odpowiedniej wielkości nastawić wodę do gotowania.Formę karbowaną ( keksówkę) wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem.
Jajka umyć,rozbić na talerzyk,sprawdzając ich świeżość.Do jajek dodać cukier i przez 5 minut ubijać w naczyniu.Następnie naczynie z masą postawić na naczyniu z gotującą się wodą i w dalszym ciągu jajka z cukrem ubijać na parze.
Gdy masa osiągnie temperaturę 45 s.c ,zdjąć naczynie z pary,ale masę nadal ubijać,aż oziębnie do temperatury 20 s.c .
Ponownie wstawić naczynie nad parą i ubijać masę aż do osiągnięcia temperatury 45 s.c.Następnie zestawić naczynie i ubijać masę aż do oziębnięcia.Zagęszczoną masę wymieszać w mące i wylać do formy.
Upiec biszkopt na złoty kolor.
W płaskim naczyniu o odpowiedniej wielkości nastawić wodę do gotowania.Formę karbowaną ( keksówkę) wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem.
Jajka umyć,rozbić na talerzyk,sprawdzając ich świeżość.Do jajek dodać cukier i przez 5 minut ubijać w naczyniu.Następnie naczynie z masą postawić na naczyniu z gotującą się wodą i w dalszym ciągu jajka z cukrem ubijać na parze.
Gdy masa osiągnie temperaturę 45 s.c ,zdjąć naczynie z pary,ale masę nadal ubijać,aż oziębnie do temperatury 20 s.c .
Ponownie wstawić naczynie nad parą i ubijać masę aż do osiągnięcia temperatury 45 s.c.Następnie zestawić naczynie i ubijać masę aż do oziębnięcia.Zagęszczoną masę wymieszać w mące i wylać do formy.
Upiec biszkopt na złoty kolor.
teresa_rm