Biszkopt zaparzany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

przepis pierwsza klasa- zapraszam jest pycha

Biszkopt zaparzany

Składniki:

Biszkopt zaparzany

 

  • Składniki:
  • Mąka pszenna 180g
  • Cukier 200g
  • Jajka 300g
  • Cukier waniliowy 20g
  • Rodzynki 50g
  • Skórka pomarańczowa 50g
  • Tłuszcz 20g
  • Orzechy 50g

Sposób przygotowania:

Biszkopt zaparzany
Przygotowanie:
W płaskim naczyniu o odpowiedniej wielkości nastawić wodę do gotowania.Formę karbowaną ( keksówkę) wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem.
Jajka umyć,rozbić na talerzyk,sprawdzając ich świeżość.Do jajek dodać cukier i przez 5 minut ubijać w naczyniu.Następnie naczynie z masą postawić na naczyniu z gotującą się wodą i w dalszym ciągu jajka z cukrem ubijać na parze.
Gdy masa osiągnie temperaturę 45 s.c ,zdjąć naczynie z pary,ale masę nadal ubijać,aż oziębnie do temperatury 20 s.c .
Ponownie wstawić naczynie nad parą i ubijać masę aż do osiągnięcia temperatury 45 s.c.Następnie zestawić naczynie i ubijać masę aż do oziębnięcia.Zagęszczoną masę wymieszać w mące i wylać do formy.
Upiec biszkopt na złoty kolor.