motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Biszkopt ze śmietaną i galaretką 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto z winogronem i galaretką

Biszkopt ze śmietaną i galaretką 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt ze śmietaną i galaretką 2

 

  • BISZKOPT;
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA;
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • WIERZCH;
  • 30 dkg winogronu
  • 1 galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt ze śmietaną i galaretką 2
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w temp.180 stopni ok. 20 min. Śmietana musi być dobrze schłodzona i ubijamy ją na sztywno z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę rozkładamy na zimny biszkopt. Na śmietanie rozkładamy umyte i pokrojone na połówki winogrona. Zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklance wody. Przygotowane ciasto przechowujemy w lodówce.
Biszkopt ze śmietaną i galaretką 2
Z podanych składników ubijamy i pieczemy biszkopt
Biszkopt ze śmietaną i galaretką 2
Ubijamy śmietanę i rozkładamy na zimny biszkopt
Biszkopt ze śmietaną i galaretką 2
Na śmietanie rozkładamy umyte i pokrojone w połówki winogrona
Biszkopt ze śmietaną i galaretką 2
Zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szkl. wody