Sposób przygotowania:
Biszkoptowa delicja z brzoskwiniami i galaretką
BISZKOPT: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy, aż powstanie kremowa masa. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25 minut. Studzimy. Kroimy na dwa placki.
MASA KARPATKOWA: Budyń gotujemy na pół litrze mleka. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dokładnie miksujemy z margaryną na jednolitą masę. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia.
PRZEŁOŻENIE: Na dolny placek wykładamy 2/3 masy karpatkowej. Na masie układamy delicje czekoladą do góry. Lekko wciskamy je w masę i przykrywamy drugim plackiem. Następnie wykładamy pozostałą część masy. Układamy na niej obrane ze skórki i przekrojone na pół brzoskwinie. Wierzch ciasta zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia galaretki.
MASA KARPATKOWA: Budyń gotujemy na pół litrze mleka. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dokładnie miksujemy z margaryną na jednolitą masę. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia.
PRZEŁOŻENIE: Na dolny placek wykładamy 2/3 masy karpatkowej. Na masie układamy delicje czekoladą do góry. Lekko wciskamy je w masę i przykrywamy drugim plackiem. Następnie wykładamy pozostałą część masy. Układamy na niej obrane ze skórki i przekrojone na pół brzoskwinie. Wierzch ciasta zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia galaretki.
marietta