Sposób przygotowania:
Biszkoptowe ciasto z jabłkami z anyżem
Jabłka przeszło 1 kg obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier - mieszamy i dodajemy starte jabłka i gwiazdkę anyżu. Mieszamy i chwilę smażymy. Dolewamy sok pomarańczowy. Mieszamy smażymy jeszcze chwilkę . Dodajemy suche galaretki. Mieszamy i smażymy ok 5 min. Jajka dobrze myjemy w gorącej wodzie. Oddzielamy białka o żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę dodajemy 3/4 szklanki cukru. Następnie dodajemy 2 łyżki wody i jeszcze miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek - mieszamy lekko łyżką . Wylewamy do formy. Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach . Studzimy i przekrawamy .Jak jabłka troszkę ostygną nakładamy je na biszkopt i nakrywamy drugą częścią. Wkładamy placek do lodówki po ok 2 godzinach dekorujemy cukrem pudrem.