akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Biszkoptowe serduszka z kremem jeżynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszysty biszkopt przełożony kremem jeżynowym. Doskonałe serduszka na walentynki i nie tylko :) Polecam!

Biszkoptowe serduszka z kremem jeżynowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkoptowe serduszka z kremem jeżynowym

Biszkopt

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej

Krem jeżynowy

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. zmiksowanych jeżyn
  • ½ szkl. wody
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo

  • kilka łyżek budyniu jeżynowego z przepisu wyżej
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe serduszka z kremem jeżynowym

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąkę i proszek przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200st.C około 10 minut. Następnie wyjąc i pozostawić do wystudzenia.

Krem jeżynowy

Zmiksowane jeżyny zagotować z cukrem. W wodzie rozpuścić budyń, wlać do gotujących się jeżyn. Cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń (pozostawiając kilka łyżek do dekoracji!), miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.

Składanie serc

Biszkoptowe serduszka z kremem jeżynowym
Składanie biszkoptowych serc.

Z biszkoptu wykrawać serca. Przełożyć je kremem jeżynowym (spora część kremu zostanie. Można ją wykorzystać do innego deseru :)) Wierch udekorować pozostawionym wcześniej budyniem jeżynowym oraz posypać kolorową posypką. Smacznego!