agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort malinowy 5

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Śmietanowo- malinowa pokusa pyszny tort z malinami

Tort malinowy 5

Składniki:

Tort malinowy 5

 

  • jajka 8 szt
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • dżem morelowy 1 opak
  • masa śmietankowa gotowa 1 opak
  • maliny świeże 1 garść
  • śmietana 30% 3 opak
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • żelki 1 opak
  • posypka czekoladowa 2 łyżeczki
  • winogrona czerwone 10 dkg

Sposób przygotowania:

Tort malinowy 5
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jaja sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do miski dać białka i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować, dodać do nich cukier kryształ i dalej miksować do momentu kiedy masa żółtkowa będzie jasna. Dodać żółtka ubite do piany z białek i nadal ubijać składniki, następnie dodać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąką ziemniaczaną, wymieszać składniki i dodać mąki z proszkiem do pozostałych składników, wymieszać całość na jednolitą masę, nie miksować ciasta, tylko mieszać. Blaszkę prostokątną wysmarować tłuszczem, można posypać bułką tartą i ciasto biszkoptowe wyłożyć do blaszki. Piec biszkopt w temperaturze około 200 stopni C przez około 40-50 minut do suchego patyczka, po czym wyjąć i przekroić biszkopt na dwie równe części. Obie części biszkopta skropić sokiem z cytryny lub innym sokiem owocowym, na pierwszy biszkopt wyłożyć dżem morelowy lub inny. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać masę śmietankową i wyłożyć ją na dżem morelowy i biszkopt, dodać świeże opłukane maliny lub poziomki. Ubić schłodzoną śmietankę kremówkę, dodać do niej cukier puder i miksować do puszystej konsystencji. Wyłożyć śmietankę ubitą na wierzch torta i na jego boki, równomiernie rozsmarować, nałożyć śmietankę do szprycy i udekorować tort według uznania. Ozdobić serduszkami- żelkami, posypać posypką czekoladową i czerwonym winogronem. Można użyć do dekoracji owoców oraz innych gotowych elementów dekoracyjnych. Schłodzić tort przed porcjowaniem.