Sposób przygotowania:
Tort malinowy 5
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jaja sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do miski dać białka i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować, dodać do nich cukier kryształ i dalej miksować do momentu kiedy masa żółtkowa będzie jasna. Dodać żółtka ubite do piany z białek i nadal ubijać składniki, następnie dodać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąką ziemniaczaną, wymieszać składniki i dodać mąki z proszkiem do pozostałych składników, wymieszać całość na jednolitą masę, nie miksować ciasta, tylko mieszać. Blaszkę prostokątną wysmarować tłuszczem, można posypać bułką tartą i ciasto biszkoptowe wyłożyć do blaszki. Piec biszkopt w temperaturze około 200 stopni C przez około 40-50 minut do suchego patyczka, po czym wyjąć i przekroić biszkopt na dwie równe części. Obie części biszkopta skropić sokiem z cytryny lub innym sokiem owocowym, na pierwszy biszkopt wyłożyć dżem morelowy lub inny. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać masę śmietankową i wyłożyć ją na dżem morelowy i biszkopt, dodać świeże opłukane maliny lub poziomki. Ubić schłodzoną śmietankę kremówkę, dodać do niej cukier puder i miksować do puszystej konsystencji. Wyłożyć śmietankę ubitą na wierzch torta i na jego boki, równomiernie rozsmarować, nałożyć śmietankę do szprycy i udekorować tort według uznania. Ozdobić serduszkami- żelkami, posypać posypką czekoladową i czerwonym winogronem. Można użyć do dekoracji owoców oraz innych gotowych elementów dekoracyjnych. Schłodzić tort przed porcjowaniem.