2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Biszkoptowe ślimaki z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Biszkoptowe zgrabne ślimaczki z domową konfiturą porzeczkową, doskonale się spiszą dla niezapowiedzianych gości, pół godziny i deser gotowy, są smaczne i puszyste, czego chcieć więcej?

Biszkoptowe ślimaki z czarną porzeczką

Składniki:

Biszkoptowe ślimaki z czarną porzeczką

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Nadzienie:
  • 1 słoik domowej konfitury porzeczkowej

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ślimaki z czarną porzeczką
 Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy szpatułką aż do połączenia, wylewamy ciasto na dwie blaszki o wym  25/34 cm wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy 8-10 minut, ciepłe ciasto zawijamy w roladki, zostawiamy do wystygnięcia.

Zimne rozwijamy smarujemy domową konfiturą porzeczkową , ponownie rolujemy, odstawiamy na 2-3 godziny, po czym kroimy w 1,5 cm plastry, podajemy.