Sposób przygotowania:
Drożdzowe ślimaki cynamonowe z porzeczka
Mleko na zaczyn lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę i dokładnie wymieszać. Owinąć ściereczką, położyć w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podwoiło objętość. Mąkę przesiać z cynamonem i cukrem, dodać letnie mleko, jajka , stopione ale już zimne masło i zaczyn. Wymieszać łyżką, następnie zagnieść dokładnie ciasto. Przełożyć do czystego naczynia i dać do ciepłego miejsca. Trzymać ok. pół godziny. Po podwojeniu objętości, podzielić ciasto na pół, rozwałkować na prostokąt. Cukier wymieszać z cynamonem, wysypać na ciasto, lekko przyklepać. Na cukier wysypać porzeczki. Zwijać roladę delikatnie. Kroić na 3 cm kawałki, układać na papierze do pieczenia.
Żółtko roztrzepać z mlekiem, wysmarować każdą bułeczkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.
Żółtko roztrzepać z mlekiem, wysmarować każdą bułeczkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.