katarzyna s.

katarzyna s.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 56]

Drożdzowe ślimaki cynamonowe z porzeczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne bułeczki z owocami.

Drożdzowe ślimaki cynamonowe z porzeczka

Składniki:

Drożdzowe ślimaki cynamonowe z porzeczka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdzowe ślimaki cynamonowe z porzeczka
Mleko na zaczyn lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę i dokładnie wymieszać. Owinąć ściereczką, położyć w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podwoiło objętość. Mąkę przesiać z cynamonem i cukrem, dodać letnie mleko, jajka , stopione ale już zimne masło i zaczyn. Wymieszać łyżką, następnie zagnieść dokładnie ciasto. Przełożyć do czystego naczynia i dać do ciepłego miejsca. Trzymać ok. pół godziny. Po podwojeniu objętości, podzielić ciasto na pół, rozwałkować na prostokąt. Cukier wymieszać z cynamonem, wysypać na ciasto, lekko przyklepać. Na cukier wysypać porzeczki. Zwijać roladę delikatnie. Kroić na 3 cm kawałki, układać na papierze do pieczenia.
Żółtko roztrzepać z mlekiem, wysmarować każdą bułeczkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.