Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kolorowa rolada z porzeczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolorowa, bajeczna rolada. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Smakuje wybornie. To połączenie słodkiego biszkoptu i kwaskowatych porzeczek.

Kolorowa rolada z porzeczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kolorowa rolada z porzeczkami

 

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego
  • 1 galaretka o smaku owocowym
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
  • barwniki spożywcze lub naturalne barwniki, np. z buraków i szpinaku
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

Kolorowa rolada z porzeczkami
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Gdy będą sztywne dodajemy na przemian jedno żółtko i jedną łyżkę cukru. Gdy masa będzie jednolita przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. Do dwóch z nich dodajemy barwnik. Ciasto przekładamy łyżkami na papier do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temp. 170 stopni. Tak upieczony blat układamy na ściereczce kuchennej i zwijamy wraz ze ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Serek homogenizowany miksujemy z galaretką, następnie dodajemy porzeczki i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy masa zacznie tężeć, wówczas smarujemy nią blat rolady i zwijamy ją w rulon zawijając ją w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki, żeby masa stężała.
Kolorowa rolada z porzeczkami
Z podanych składników przygotowujemy masę i dzielimy ją na trzy części.
Kolorowa rolada z porzeczkami
Masę przekładamy łyżkami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kolorowa rolada z porzeczkami
Z serka, galaretki i porzeczek przygotowujemy masę.