Sposób przygotowania:
Kolorowa rolada z porzeczkami
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Gdy będą sztywne dodajemy na przemian jedno żółtko i jedną łyżkę cukru. Gdy masa będzie jednolita przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. Do dwóch z nich dodajemy barwnik. Ciasto przekładamy łyżkami na papier do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temp. 170 stopni. Tak upieczony blat układamy na ściereczce kuchennej i zwijamy wraz ze ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Serek homogenizowany miksujemy z galaretką, następnie dodajemy porzeczki i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy masa zacznie tężeć, wówczas smarujemy nią blat rolady i zwijamy ją w rulon zawijając ją w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki, żeby masa stężała.
iziona
Ewus71
Do kawusi idealna
Same pyszności