anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto drożdżowe zwinięte w struclę, a w środku nadzienie z domowego dżemu malinowego oraz migdałów z marcepanem.

Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna chlebowa typ 650 - 450 g
  • świeże drożdże - 16 g
  • mleko letnie - 1 szk.
  • duże jajko - 1 szt.
  • masło - 70 g
  • sól - ½ łyżeczki
  • cukier - 80 g
  • NADZIENIE:
  • marcepan – 100 g
  • dżem malinowy – 5 łyżek
  • migdały blanszowane w słupkach – 50 g
  • PONADTO:
  • żółtko – 1 szt.
  • śmietana kremówka – 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa
Ciasto na tą struclę przygotowuję wg przepisu na „Drożdżówki z czarną porzeczką i serem” https://gotujmy.pl/buleczki-z-czarna-porzeczka-i-serem-,przepisy,99868.html, z tym, że tym razem nie wstawiam go do lodówki do wyrastania, a w ciepłe miejsce i piekę tego samego dnia. Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży, odrobiny cukru, mąki i ciepłego mleka. Jak zacznie rosnąć dodaję go do pozostałych składników. Wyrabiam elastyczne ciasto, które może się lekko kleić, ale mąki dodaję bardzo niewiele. W trakcie wyrabiania ciasto przestanie się kleić do rąk. Nakrywam miskę folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie wyrośnięte ciasto lekko wyrabiam i rozwałkowuję na prostokąt o dłuższym boku długości keksówki, w której będę piekła struclę. Na cieście rozsmarowuję dżem, na to ścieram na grubych oczkach tarki masę marcepanową i posypuję migdałami. Zwijam wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośniętą struclę smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut. Jeśli się za mocno rumieni od góry, przykrywam ją folią aluminiową. Upieczoną struclę studzę na kratce kuchennej. *dżem musi być gęsty, najlepiej domowy, taki robiony z cukrem bez dodatku środków żelujących.
Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa
Na cieście rozsmarowuję gęsty dżem malinowy.
Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa
, Na to ścieram na grubych oczkach tarki masę marcepanową i posypuję migdałami.
Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa
Przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce.
Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa
Upieczoną struclę studzę na kratce kuchennej.