Sposób przygotowania:
Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa
Ciasto na tą struclę przygotowuję wg przepisu na „Drożdżówki z czarną porzeczką i serem” https://gotujmy.pl/buleczki-z-czarna-porzeczka-i-serem-,przepisy,99868.html, z tym, że tym razem nie wstawiam go do lodówki do wyrastania, a w ciepłe miejsce i piekę tego samego dnia. Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży, odrobiny cukru, mąki i ciepłego mleka. Jak zacznie rosnąć dodaję go do pozostałych składników. Wyrabiam elastyczne ciasto, które może się lekko kleić, ale mąki dodaję bardzo niewiele. W trakcie wyrabiania ciasto przestanie się kleić do rąk. Nakrywam miskę folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie wyrośnięte ciasto lekko wyrabiam i rozwałkowuję na prostokąt o dłuższym boku długości keksówki, w której będę piekła struclę. Na cieście rozsmarowuję dżem, na to ścieram na grubych oczkach tarki masę marcepanową i posypuję migdałami. Zwijam wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośniętą struclę smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut. Jeśli się za mocno rumieni od góry, przykrywam ją folią aluminiową. Upieczoną struclę studzę na kratce kuchennej. *dżem musi być gęsty, najlepiej domowy, taki robiony z cukrem bez dodatku środków żelujących.