Sposób przygotowania:
Biszkoptowiec
Przygotować biszkopt: Ubić białka, dodać cukier, żółtka, następnie wymieszać z mąka zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowana tłuszczem i posypaną mąką blaszkę, piec w temp. 160 C około 15 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.Galaretki ametystowe zalać wrzątkiem.Przygotować masę jabłkowo-galaretkową: Umyte i obrane jabłka utrzeć na tarce z dużymi otworami, włożyć do garnka, prażyć chwilę z cukrem, po czym dodać galaretkę rubinową w proszku, chwilkę jeszcze prażyc, pozostawić do ostygnięcia.Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki na chwilę, ułożyć biszkopty i wylać galaretkę, wstawić do lodówki.

