monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Biszkoptowy keks

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

zapraszam na keks na bogato:)

Biszkoptowy keks Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowy keks

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy keks
Do miski przełożyć wszystkie suszone owoce ( rodzynki i kostkę anansową także). Zalać wrzątkiem w takiej ilości aby zakryła owoce. Dodać alkohol i wymieszać. Przykryć i zostawić na całą noc. Kolejnego dnia orzechy posiekać grubo nożem. Owoce osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać i odłożyć. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć do białości. Następnie dodać ocet oraz olej i także utrzeć. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać ubitą pianę, ekstrakt wanilii oraz mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie oraz orzechy i wymieszać. Przełożyć do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Początkowo studzić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami a potem na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Biszkoptowy keks
do utartych żółtek dodać olej i ocet wymieszać
Biszkoptowy keks
do ciasta dodać posiekane orzechy
Biszkoptowy keks
następnie dodać pokrojone i namoczone owoce
Biszkoptowy keks
piec ciasto okolo 40-50 min w 190 st