Sposób przygotowania:
Biszkoptowy keks
Do miski przełożyć wszystkie suszone owoce ( rodzynki i kostkę anansową także). Zalać wrzątkiem w takiej ilości aby zakryła owoce. Dodać alkohol i wymieszać. Przykryć i zostawić na całą noc. Kolejnego dnia orzechy posiekać grubo nożem. Owoce osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać i odłożyć. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć do białości. Następnie dodać ocet oraz olej i także utrzeć. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać ubitą pianę, ekstrakt wanilii oraz mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie oraz orzechy i wymieszać. Przełożyć do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Początkowo studzić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami a potem na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Cukiereczek13
monikaT83
jaNina
monikaT83