mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Biszkoptowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny tort z dodatkiem bakalii

Biszkoptowy torcik

Składniki:

Biszkoptowy torcik

 

  • Na biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 180 g cukru,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia.

 

  • Na masę:
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 sztuki jaj,
  • 100 g cukru białego,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 kostka masła,
  • kakao gorzkie,
  • mieszanka bakalii:
  • (orzechy, rodzynki, czekolada, pomarańcze, kiwi, ananasy).

 

  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe,
  • kilka kostek czekolady.

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy torcik
Przygotowujemy biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy pod koniec ubijania do białek, delikatnie łącząc. Pieczemy biszkopt w rozgrzanym piekarniku na jasno-złoty kolor.
Biszkopt po upieczeniu przekrawamy na trzy części.

Przygotowujemy masę:
Do metalowej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie rozbijamy trzepaczką. Ustawiamy na ogniu garnek z wodą i po zagotowaniu się wody nakładamy na garnek miskę z lejącą masą. Mieszamy cały czas, aż masa zgęstnieje i będzie konsystencji jak budyń. Uważamy, aby nie powstały grudki. Masę odstawiamy do chłodnego miejsca. Masło rozcieramy i dodajemy do niego stopniowo masę, ciągle mieszając.
Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy kakao, pokrojone orzechy, rodzynki i połamaną czekoladę.
Do drugiej masy dodajemy obrane i pokrojone drobno kiwi, pomarańcze, ananasy.
Trzecią część masy pozostawiamy samą.

Na jeden krążek biszkoptu nakładamy masę ciemną (z kakao), przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu, nakładamy jasną masę i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu.
Boki ciasta i górę pokrywamy trzecią masą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto z wierzchu posypujemy dodatkowo startą czekoladą. Można dodatkowo ciasto na górze wzdłuż krawędzi dekoracyjnie ozdobić masą przez szprycę.