Sposób przygotowania:
Biszkoptowy torcik
Przygotowujemy biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy pod koniec ubijania do białek, delikatnie łącząc. Pieczemy biszkopt w rozgrzanym piekarniku na jasno-złoty kolor.
Biszkopt po upieczeniu przekrawamy na trzy części.
Przygotowujemy masę:
Do metalowej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie rozbijamy trzepaczką. Ustawiamy na ogniu garnek z wodą i po zagotowaniu się wody nakładamy na garnek miskę z lejącą masą. Mieszamy cały czas, aż masa zgęstnieje i będzie konsystencji jak budyń. Uważamy, aby nie powstały grudki. Masę odstawiamy do chłodnego miejsca. Masło rozcieramy i dodajemy do niego stopniowo masę, ciągle mieszając.
Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy kakao, pokrojone orzechy, rodzynki i połamaną czekoladę.
Do drugiej masy dodajemy obrane i pokrojone drobno kiwi, pomarańcze, ananasy.
Trzecią część masy pozostawiamy samą.
Na jeden krążek biszkoptu nakładamy masę ciemną (z kakao), przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu, nakładamy jasną masę i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu.
Boki ciasta i górę pokrywamy trzecią masą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto z wierzchu posypujemy dodatkowo startą czekoladą. Można dodatkowo ciasto na górze wzdłuż krawędzi dekoracyjnie ozdobić masą przez szprycę.
Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy pod koniec ubijania do białek, delikatnie łącząc. Pieczemy biszkopt w rozgrzanym piekarniku na jasno-złoty kolor.
Biszkopt po upieczeniu przekrawamy na trzy części.
Przygotowujemy masę:
Do metalowej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie rozbijamy trzepaczką. Ustawiamy na ogniu garnek z wodą i po zagotowaniu się wody nakładamy na garnek miskę z lejącą masą. Mieszamy cały czas, aż masa zgęstnieje i będzie konsystencji jak budyń. Uważamy, aby nie powstały grudki. Masę odstawiamy do chłodnego miejsca. Masło rozcieramy i dodajemy do niego stopniowo masę, ciągle mieszając.
Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy kakao, pokrojone orzechy, rodzynki i połamaną czekoladę.
Do drugiej masy dodajemy obrane i pokrojone drobno kiwi, pomarańcze, ananasy.
Trzecią część masy pozostawiamy samą.
Na jeden krążek biszkoptu nakładamy masę ciemną (z kakao), przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu, nakładamy jasną masę i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu.
Boki ciasta i górę pokrywamy trzecią masą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto z wierzchu posypujemy dodatkowo startą czekoladą. Można dodatkowo ciasto na górze wzdłuż krawędzi dekoracyjnie ozdobić masą przez szprycę.