Sposób przygotowania:
Zakręcony torcik
Białka ubić na sztywno,dodać cukier cały czas ubijając , dodawać po jednym żółtku. Gdy wszystko się razem wymiesza dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Z powstałego ciasta upiec 3 biszkopty w temperaturze 160 - 180 stopni przez 30 - 40 minut. Wszystkie banany zmiksować blenderem, skropić sokiem z cytryny. 200 ml śmietany kremówki ubić na sztywno, dodać 250g serka wymieszać wszystko razem z bananami. Żółtą galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i w 1 łyżeczce żelatyny. Gdy przestygnie dodać do masy z serkiem. Odstawić do lekkiego stężenia. Ubić drugą śmietanę kremówkę i wymieszać z reszta serka i utartymi truskawkami, dodać 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody. Wszystko wymieszać i odstawić do stężenia. Upieczone i ostudzone biszkopty wyjąć z blaszek i każdy przekroić na pół. Jedną połówkę posmarować kremem, zwinąć jak roladę i postawić na pionowo. Na kolejny biszkopt położyć masę, przyłożyć koniec biszkopta do końca rolady i zawijać wokół przyciskając aby masa przylegała do ścianek rolady. Postępuj tak samo z każdym biszkoptem aż się skończą. Na koniec ubić kremówkę dodać do niej przestudzona galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, i gdy lekko stężeje posmarować kremem cały tort. Udekorować truskawkami i wstawić do lodówki.
KasiaJulcia