goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Zakręcony torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolorowy, lekki torcik z owocami na każda okazję, u nas zagościł z okazji dnia mamy.

Zakręcony torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakręcony torcik

 

  • Biszkopty:
  • 8 jajek
  • 11/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 11/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3 banany
  • 2 szklanki zmiksowanych truskawek
  • 500 g serka homogenizowanego ( jak do sernika)
  • 2 śmietany kremówki po 200ml
  • 1 żółta galaretka
  • 5 łyżeczki żelatyny
  • sok z cytryny
  • Na wierzch
  • 200ml śmietany kremówki
  • 1 czerwona galaretka
  • kilka truskawek do ozdobienia

Sposób przygotowania:

Zakręcony torcik
Białka ubić na sztywno,dodać cukier cały czas ubijając , dodawać po jednym żółtku. Gdy wszystko się razem wymiesza dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Z powstałego ciasta upiec 3 biszkopty w temperaturze 160 - 180 stopni przez 30 - 40 minut. Wszystkie banany zmiksować blenderem, skropić sokiem z cytryny. 200 ml śmietany kremówki ubić na sztywno, dodać 250g serka wymieszać wszystko razem z bananami. Żółtą galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i w 1 łyżeczce żelatyny. Gdy przestygnie dodać do masy z serkiem. Odstawić do lekkiego stężenia. Ubić drugą śmietanę kremówkę i wymieszać z reszta serka i utartymi truskawkami, dodać 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody. Wszystko wymieszać i odstawić do stężenia. Upieczone i ostudzone biszkopty wyjąć z blaszek i każdy przekroić na pół. Jedną połówkę posmarować kremem, zwinąć jak roladę i postawić na pionowo. Na kolejny biszkopt położyć masę, przyłożyć koniec biszkopta do końca rolady i zawijać wokół przyciskając aby masa przylegała do ścianek rolady. Postępuj tak samo z każdym biszkoptem aż się skończą. Na koniec ubić kremówkę dodać do niej przestudzona galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, i gdy lekko stężeje posmarować kremem cały tort. Udekorować truskawkami i wstawić do lodówki.
Zakręcony torcik
Przygotowywanie masy owocowej z serkiem
Zakręcony torcik
Każdą połówkę biszkopta smarujemy kremem
Zakręcony torcik
Biszkopty zawijamy jak roladę jeden do drugiego
Zakręcony torcik
Gotowy torcik posmarowany kremem i udekorowany truskawkami