cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Biszkopty w musie z białej czekolady

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodki ,smietankowy mus z białą czekoladą stanowi doskonałą bazę do przygotowania deseru na biszkoptach w tortownuicy lub w miseczkach .

Biszkopty w musie z białej czekolady Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopty w musie z białej czekolady

 

 

  • 250 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g żelatyny
  • 400 ml śmietany 36%
  • kilka dużych, dojrzałych truskawek
  • 2 owoce kiwi
  • kilka biszkoptów na spód
  • likier "Limoncello" do nasączenia biszkoptów

Sposób przygotowania:

Biszkopty w musie z białej czekolady
-Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. -Śmietanę 30% zagotować/ tylko do momentu wrzenia/. -Ubite żółtka zalać gorącą śmietanką, wymieszać. -Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. -Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dodać do ciepłej masy. -Całość starannie wymieszać i odstawić do całkowitego przestygnięcia. -Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę 36% i delikatnie połączyć z zimną masą czekoladową. -Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki. -Kiwi obrać i również pokroić w plastry. -Przygotować kilka szklanych pojemniczków dowolnej wielkości i kształtu. -Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych likierem. -Pokrojone owoce ułożyć w dowolnej kompozycji przy ściankach pojemniczków ,lekko dociskając i zalać przygotowanym musem. -Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. -Ozdobić świeżą miętą i owocami Zamiast kilku pojemniczków można uzyć jednej tortownicy o średicy ok.20 cm
Biszkopty w musie z białej czekolady
Przygotować pojemniczki owoce obrać i pokroić.
Biszkopty w musie z białej czekolady
Stopić czekoladę dodać żelatynę a smietanę ubić na sztywno.
Biszkopty w musie z białej czekolady
Biszkopty nasączyć likierem i ułożyć na dniemiseczek ułożyć owoce i zalać musem.