Sposób przygotowania:
Bisztopt z makiem
Białka ubić z cukrem na sztywną pianą dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec ok 30 minut.
Mak zalać wrzącą wodę. Po 20 minut zagotować i ostawić do wystygnięcia.
Następnie odlać, dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajami, mąką, oraz zapachem migdałowym.
Zagotować margaryny i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejąca gorącą masę przełożyć przekrojona ciasto (najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia).
Wierzch ciasta można polać polewą kakaową i udekorować bakaliami.
Mak zalać wrzącą wodę. Po 20 minut zagotować i ostawić do wystygnięcia.
Następnie odlać, dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajami, mąką, oraz zapachem migdałowym.
Zagotować margaryny i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejąca gorącą masę przełożyć przekrojona ciasto (najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia).
Wierzch ciasta można polać polewą kakaową i udekorować bakaliami.