kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Bisztopt z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Białka ubić z cukrem na sztywną pianą dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Bisztopt z makiem

Składniki:

Bisztopt z makiem

 

Sposób przygotowania:

Bisztopt z makiem
Białka ubić z cukrem na sztywną pianą dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec ok 30 minut.
Mak zalać wrzącą wodę. Po 20 minut zagotować i ostawić do wystygnięcia.

Następnie odlać, dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajami, mąką, oraz zapachem migdałowym.

Zagotować margaryny i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejąca gorącą masę przełożyć przekrojona ciasto (najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia).

Wierzch ciasta można polać polewą kakaową i udekorować bakaliami.