Sposób przygotowania:
Bitki babci Ewy
Mięso pokroić na plastry i rozbić na cienkie ok 1/2 cm kotlety (mniejsze,większe, rzecz gustu).Następnie przyprawić z obu stron; solą, pieprzem,vegetą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.odstawić na moment do lodówki.przygotować mąkę, pokroić małą cebulkę w kosteczkę, podgrzać oliwę z oliwek na patelni a nastepnie lekko zarumienić cebulkę.mięso obtaczać w mące i kłaść na patelni (najlepiej teflonowa),podsmażać z dwuch stron (najlepiej pod przykryciem ok 10 min).w miedzyczasie przygotować wywar z rosołu bądź z kostki rosołowej w osobnym garczku (tak 3/4 garczka).podsmażone kotleciki wrzucamy (wraz z pozostałym na patelni tłuszczykiem-powinno go być niewiele) do wywaru,doprawiamy,chilli,pieprzem,solą,dajemy ang.ziele,liść laurowy, suszony grzybek i dusimy pod przykryciem ok 40 min (zależy od mięsa).co jakis czas sprawdzamy mięso.jeżeli sos nie zgestniał wystarczajaco to pod koniec gotowania możemy go jeszcze zagęścić (woda+mąka). gotowe mięso z sosem możemy podawać z ryżem,kaszą bądź z ziemniakami.SMACZNEGO