Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Bitki cielęce ze świeżymi figami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dużo białka, żelaza i flawonoidów

Bitki cielęce ze świeżymi figami

Składniki:

Bitki cielęce ze świeżymi figami

 

  • 4 dobrze zbite bitki z cielęciny (4x 100 g)
  • 6 umytych i pokrojonych w ósemki świeżych fig (360 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Świeżo zmielony czerwony pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Bitki cielęce ze świeżymi figami

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podduś bitki po 2-3 minuty z każdej strony. Lekko posól, dodaj pieprz, podlej niewielką ilością wody i duś. W razie potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę. 5 minut przed końcem duszenia dodaj figi. Na talerzu udekoruj danie listkami świeżej mięty.


  217 kcal/1 porcję.


Poczytaj o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.