Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Bitki cielęce ze świeżymi śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dużo białka, żelaza i flawonoidów

Bitki cielęce ze świeżymi śliwkami

Składniki:

Bitki cielęce ze świeżymi śliwkami

 

  • 4 dobrze zbite bitki z cielęciny (4x 100 g)
  • 4 umyte, pokrojone na połówki duże mięsiste śliwki (400 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • Szczypta cynamonu
  • 4 listki świeżej mięty
  • Świeżo zmielony czerwony pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Bitki cielęce ze świeżymi śliwkami

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podduś bitki po 2-3 minuty z każdej strony. Lekko posól, dodaj pieprz, podlej niewielką ilością wody i duś. W razie potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę. 5 minut przed końcem duszenia dodaj śliwki. Na talerzu każdą porcję posyp szczyptą cynamonu i udekoruj listkiem świeżej miety.


  215 kcal/1 porcję.


Poczytaj o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.


Tagi:

śliwki