aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Bitki schabowe w sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Coś dla amatorów mięsa w towarzystwie owoców, idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad

Bitki schabowe w sosie śliwkowym

Składniki:

Bitki schabowe w sosie śliwkowym

 

  • 400g schabu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • garść suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz
  • mąka do oprószenia mięsa

Sposób przygotowania:

Bitki schabowe w sosie śliwkowym
Schab podzielić na 4 porcję, każdą lekko rozbić tłuczkiem,posolić i obtaczać w mące. W brytfance rozgrzać najpierw olej, a następnie dodać smalec. Na gorący tłuszcz kłaść mięso i obsmażyć z każdej strony przez ok 4 min uważając aby się nie przypaliło. Następnie dodać posiekaną w kostkę cebulę, zgnieciony czosnek i śliwki pokrojone w paseczki. Całość jeszcze chwilę podsmażyć i zalać winem. Dusić bez przykrycia do zgęstnienia sosu, w razie potrzeby można podlać wodą. Kiedy sos już będzie gotowy, doprawić całość solą i pieprzem. Gotować już pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.