Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Bitki w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sposób na miękkie, duszone mięsko.

Bitki w sosie

Składniki:

Bitki w sosie

 

  • 1 kg wieprzowina,
  • 0,5 szklanki mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 2 łyżki tłuszcz,
  • 300 ml woda,
  • 1 sztuka cebula,
  • 2 łyżki musztarda,
  • 2 sztuki marchewka,
  • 1 sztuka pietruszka,
  • 2 łyżki śmietana

 

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie
Wieprzowinę kroimy na plastry i zbijamy je przy użyciu tłuczka kuchennego. Porcje mięsa oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso oprószamy mąką i smażymy na patelni. W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę dodając do niej pokrojone w kostkę warzywa. Usmażone bitki przekładamy do garnka. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do bitek. Całość gotujemy do miękkości. Sos zaprawiamy śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.