Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Bitki w sosie

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na cienkie płaty, następnie rozbić delikatnie

Bitki w sosie

Składniki:

Bitki w sosie

 

  • 70 dag wołowiny na zrazy
  • 1 duża cebula albo 2 mniejsze
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łodygi pokrojonego selera naciowego
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na cienkie płaty, następnie rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć solą oraz pieprzem. Posypać mąką i obsmażyć na ostrym ogniu z każdej strony. Mięso przełożyć do rondla. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. Wrzucić pokrojony na nieduże kawałki seler, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i zalać gorącym bulionem. Rondel szczelnie przykryć i dusić potrawę ok 1 godz. Mięso wyjąć,a  pozostały z duszenia sos przecedzić przez sito. Bitki podawać oblane sosem z ziemniakami z wody i dowolnymi sałatkami sezonowymi.

Tagi:

wołowina