luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Bitki w winie, jarzębinie i bakaliach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonały obiad na niedzielę

Bitki w winie, jarzębinie i bakaliach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bitki w winie, jarzębinie i bakaliach

 

  • 3 kotlety z karkówki
  • garść mieszanych bakalii
  • 4 łyżeczki jarzębiny w syropie
  • pół szkl wina czerwonego
  • sól
  • szczypta bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona słodka papryka
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bitki w winie, jarzębinie i bakaliach
Plastry mięsa rozbić trochę tłuczkiem, posypać papryką solą i pieprzem, Rozgrzać tłuszcz na patelni i przysmażyć mięso z obu stron, przełożyć do naczynia do duszenia, resztki tłuszczu przepłukać winem i podlać mięso, dodać jarzębinę, i posiekane bakalie, sól i pieprz i posiekany czosnek. Dusić ok 20 min. w razie potrzeby dodać odrobinę wody, pod koniec dodać cukier i lekko odparować tak by sos z bakaliowy był kleisty ale nie płynny. Doprawić do smaku
Danie podawać z ciemnym ryżem i mizerią.
Bitki w winie, jarzębinie i bakaliach
Etap 1
Bitki w winie, jarzębinie i bakaliach
Etap 2
Bitki w winie, jarzębinie i bakaliach
Etap 3

Tagi:

bakalie