luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Bitki w ziołach i czerwonym winie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

Bitki w ziołach i czerwonym winie. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bitki w ziołach i czerwonym winie.

 

  • 600 g wieprzowiny (łopatka)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szkl wina czerwonego
  • łyżka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta kolendry
  • szczypta pieprzu
  • 2 cebule
  • sól

Sposób przygotowania:

Bitki w ziołach i czerwonym winie.
Mięso pokroić na plastry i rozbić młotkiem jak na schabowe. Zioła wymieszać z oliwą i 2 łyżkami wina. Natrzeć wszystkie plastry i dobrze skropić resztką marynaty ziołowej. Przygotować dodatki do obiadu, mogą to być ziemniaczki pieczone i buraczki zasmażane. Na patelni rozgrzać tłuszcz, najlepiej smalec i przysmażyć z obu stron nasze bitki, Przełożyć do rondelka, na tym samym tłuszczu przyrumienić pokrojoną na plastry cebulę i dodać do mięsa. Podlać winem, patelnię przepłukać odrobiną wody i również dodać do garnka z mięsem. Przykryć i dusić ok 1 godzinę, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Posolić do smaku dopiero na końcu.
Bitki w ziołach i czerwonym winie.
bitki marynujemy w ziołach i czerwonym winie