Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bitki wieprzowe w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dodatek sosu sojowego nadaje bitkom orjentalnego smaku

Bitki wieprzowe w cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki wieprzowe w cebuli

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szkl mąki
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w cebuli
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić. Do miseczki wlać sos sojowy, wino, wsypać cukier, odrobinę soli i pieprzu, wymieszać, włożyć mięso i pozostawić w marynacie na około 15-20 minut. Następnie mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę, połączyć z mięsem, wlać 1/2 szkl wody, pozostałą marynatę i dusić pod przykryciem do miękkości.
Bitki wieprzowe w cebuli
Mięso włożyć do marynaty i odłożyć do lodówki ma 20 minut
Bitki wieprzowe w cebuli
Zamarynowane bitki wyjąć z sosu i obtoczyć w mące
Bitki wieprzowe w cebuli
Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju
Bitki wieprzowe w cebuli
Podsmażone mięso przełożyć do rondla, dodać zeszkloną cebulę, wlać odrobinę wody, dusić pod przykryciem